Korea, satu nama yang kalau disebut orang takkan terbayangkan bendera tapi lebih nampak PSY dengan Gangnam jahanam die tu. Apa yang syok sangat dengan gangnam tu pun aku tak paham, sampai yang namanya menteri pun nak gangnam untuk tarik penyokong, memang jahanam la generasi jawabnye. Dulu aku pernah kerja dengan koreans, namanya Park Gi-Hoon dengan Kang Jeong-Il. Mr. Park, kalau amik exam english aku.cakap kau memang adik aku masa darjah 6 dulu lagi sopan cakapnye dari dia ni. Mr. Park dah kawin, ada 3 orang anak tak silap aku, sorang pun aku tak pernah tengok, tapi he's a superbly hardworking guy. Katanya di malaysia ni budayanya agak santai tapi di korea budayanya lebih kepada kerja. Jadi aku memang tak hairan produk korea tu naik melampau cepat menyaingi produk eropah, tengok handphone cukup. Samsung tu dah cukup samseng dah tendang apple dan produk lain ke tepi, nokia jgn sembang la, memang kena ayam je. Mr. Kang pulak lebih cool, santai rilek, selalu bagi rokok dunhill korea sekarton bila datang sini. Jimat weh, walaupun rasa tu kurang kick sebab paras nikotin yang rendah.
Enough with the koreans, ni nak sembang makan ni. Hari ni pegi makan makanan korea. Gila penang ni, hang cakap ja makanan apa semua ada. Kalau datang penang aku bole la tunjuk mana kedai yang sesuai utk dapatkan makanan apa pun yang nak rasa, makanan rohani pun ada- pegi masjid. Restoran ni namenye Korean Cafe Gil- kat atas menu dia ada tulis 'Gil- Way (jalan)', aku rasa itu bahasa korea tu. Kalau dia tipu aku pun bukan aku tau, so aku iyekan je lah. Dulu masa kerja di damansara selalu jugak aku pegi makan korean food kat kedai di SS2, area murni SS2. Kimchi kat situ sedap, aku syak dia letak sambal belacan la. So aku dah terbiasa dengan korean grill yg dipanggil bulgogi tu, minuman soju, memang meningkatkan nafsu makan sungguh.
Kali ni makan di penang pulak, sajiannya lain sikit sebab semua ready made, bukan kita yang grill sendiri. Rupanya itu la evolusi makanan yang aku baca kat internet tak lama dulu. 3 makanan yg dah order hari ni; bulgogi rice, bibimbap, satu lagi ni lupa dah nama apa tapi ala-ala sushi stended balut dengan seaweed. Bulgogi ni sebenarnye dipanggil grill beef, biasanya dipanggang atas dapur charcoal. Daging tu dah diperap dengan rempah ratus yang beratus la kot, dan bila dimasak tu biasanya akan dipanggang sekali capsicum (bell-pepper a.k.a Lada benggala) dan bawang besar utk tambahkan rasa dan aroma. Tapi kali ni makannye ready made, dah jadi macam menu daging black pepper, dihidangkan dengan sedikit nasi dan kimchi. Boleh tahan jugak rasanya.
Next menu, bibimbap. Sekali sebut rasa nak gelak, tapi ini la menu yang Mr. Kang ajar aku dulu. Cara hidangan: Nasi dalam mangkuk yang lauk-lauknya disusun di sekeliling nasi tu, diletakkan sunny-side kat atas nasi. Lauk yang diletakkan disekeliling nasi tu cukup balance dietnya, ada daging, timun, sayur jeruk (tak pasti sayur apa, mungkin raddish), sunny-side, mushroom, dan disekalikan dengan sos cili korea dan sedikit kimchi. Dulu Mr. Kang pegi gaul semuanya jadi macam rojak, tapi tadi aku makan sopan ala melayu, amik sikit-sikit. Boleh tahan jugak kenyangnye.
Menu ketiga ni dah lupa namanya, tapi ala-ala sushi. Yang pasti bndanya dibalut dengan seaweed, dalamnya ada tuna, timun jepun, ada jugak terasa macam daging sikit. So far, not bad for a small business. I'm full, and I'm happy. And we both wore korean tees, konon semangat abis nak makan korean foodie. Hahaha! Ok, ini bukan blog makanan tapi ikut suka aku nak letak apa pun. Okebai! enjoy the pictures.
1 comment:
Kimbap la.....
Post a Comment