Tuesday, November 22, 2011

F*ck The System!

This not gonna be long and lengthy, I'll try to make it short and simple. Well, it sucks! There were times when thinking about the past is just another heartbreak. Damn, this whole system is kinda messed up. What the bloody hell is happening with all these bullshit? Sometimes it feels like I'm just wanna came back to the darkest side of my past and bring it to the future. Hell, this bloody life isn't about holding grudge. What pasts is pasts, and still some people do think that the past will haunt you till you die. Then I'd rather take a toll on this life, hold my breathe till my legs stops kicking. As simple as that.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, July 27, 2011

Negara apa?


Malaysia? Dari kecik sampai ketiak dah berbulu ni telinga aku masih tak sunyi dengan nama MALAYSIA. Dari zaman Che Det, ke Pak Lah, sampai la zaman Mat Mongol dan Bik Mama, semua aku dah lalui. Tak aku nafikan banyak perubahan yang dah berlaku, arus peredaran zaman, masa, teknologi dan sosio ekonomi memang berubah. Jangan terkeliru, ini bukan jasa parti politik tapi ini adalah tugas kerajaan. Tanggungjawab kerajaan adalah untuk mempermodalkan 'Tax Payers' Money' supaya diguna pakai untuk kesejahteraan rakyat. Betul, tak salah tulis, tak salah baca, Tax Payers' Money, kerajaan mana ada duit, der. Itu semua duit cukai rakyat, jadi rakyat mungkin terhutang budi dengan jasa kerajaan yang telah menggunakan duit kami itu untuk dikembalikan kepada kami. Serupa macam kita sebagai investor, bagi duit untuk diniagakan, lepas tu dapat balik keuntungan daripada investment kita tu. Tapi sekarang ni lain macam sikit, invest tetap invest, tapi makin lama makin sempit. Itu salahnya dekat pihak yang menguruskan pelaburan tadi tu la, kalau betul perlaksanaannya maka takkan jadi benda macam ni pun. Hey, this is reality, mates. Open your damn eyes, just as simple as that.




Apa istimewanya Malaysia ni? Korang bayangkanlah betapa tak istimewanya nama Malaysia ni sampaikan nama team bola pun tak nak pakai Malaysia, pakai Malaya. Ni sekor Harimau Malaya yang aku pun tak reti dah nak cakap apa. Huiiii, sembangnya lebaaaaaaat, lagaknya hebaaaat, bunyinya kuaaaaaat, tapi? Heheheh. Aku bukan nak mengutuk tapi ada masa ada benda yang tak relevan disemangatkan. Tak salah nak semangat kat sukan negara sendiri, pasukan negara sendiri, cuma ada masa tu semangat tu lebih kat situ tapi yang lain-lain hancus. Mana taknya, masing-masing celik mata dah kena tipu dengan utusan, malam kena tipu dengan buletin utama pulak. Memang terbaik lah umat Malaysia kat sini. Yang melayu tak habis-habis melaungkan semangat melayu, yang kaum lain pun tak habis-habis nakkan hak mereka yang termetri dalam perjanjian dahulu, sebelum dipesongkan oleh pihak tertentu. Apalah salahnya kalau hak diberi kepada yang hak, keadilan diberi pada yang sepatutnya, nilai murni setiap kaum terjaga dan dihormati, bangsa dan agama. Tapi kat tempat ni semua tu cuma angan-angan aku saja. Orang melayu di Malaysia ni tak habis-habis nak berlagak dengan melayunya, asyik bahankan melayu yang kawan dengan bangsa lain, konon nanti orang cina nak takluk melayu. Kalau nak bodoh, jangan ajak orang lain. Orang cina kalau nak take over negara ni, main sekali petik je, bagitau kat aku negara mana yang takda orang cina. Heh.



Sebenarnya aku pun tak tahu ini negara apa. Negara melayu? Negara malaysia? Negara Malaya? Ye, kau cakaplah aku tak belajar sejarah. Hello, sejarah aku masa SPM A2 ok, some of you don't even passed the paper. Ini semuanya sejarah tempelan, tah berapa kurun malaon ni menipu pun aku tak tahu. Semua nak sembang dia sejarah terhebat padahal merapu, semua tu mengarut, sejarah entah cedok dari mana, semua konon agungkan British yang bagi kemerdekaan. Yeah, you fucking idiots, the independence was awarded, siapa kata juang? Itu perjanjian, ini perjanjian, you name it, the history got it. Semua kena tipu dengan sejarah. Camtu jugak la dengan Perlembagaan Rakyat yang dibentangkan, tapi Perlembagaan Persekutuan yang dilaksanakan. Tak tahu apa perlembagaan rakyat dan perlembagaan persekutuan? Rujuk video mudah di SINI. Dah tengok tu baru boleh sembang mana berat mana ringan dalam perlembagaan. Come on, it's a whole wide world, kenapa nak tamak, kenapa tak boleh share? Takut dengan orang Cina? Tapi bila Lee Ching Wei main badminton, cina jugak yang korang sorak. Nanti cina pijak Melayu? Bukak mata, selama ni melayu yang pijak melayu dan jugak semua bangsa lain. Tak payah nak tunggu dah kena pijak dah pun.


Sedih sebenarnya memikirkan nasib penduduk negara ni. Ada yang berbunyi, kalau tak suka pegi pindah tempat lain. Ini biasalah pemikiran melayu yang layu, kalau tak suka, lari. Ini namanya pemikiran dungu, kalau ada ruang untuk buat perubahan, kenapa nak lari ke tempat lain? Disebabkan perangai yang ni la negara jadi camni. Bila tak suka, cabut lari. Sudah la, lakukan perubahan je. Kalau betul sayangkan negara ni, betul sayangkan tanah tumpahnya darah bla bla bla ni, then work it out. Ini tak, bila orang nakkan perubahan semua dikecam, bila sendiri terasa bebanan dunia, mulalah memaki-maki orang luar. Itu bodoh namanya, banyak lagi benda boleh buat selain dari mengikut segala macam lembu dicucuk hidung. Kalau ikutkan hati nak aje aku cakap negara ni aku pun tak tahu negara apa, nak iktiraf camana kalau pilihanraya pun menipu? Ini realiti lah, bukan fantasi basi. Jangan takutkan bangsa lain kalau sedar diri sendiri tu majoriti. Tak habis-habis nak mengelak, berselindung di sebalik nama bangsa, bangsa yang bangsat! Kenapa bangsat? Pasal sendiri nak bela bangsa, sendiri pijak kepala. Yang bodoh tak habis-habis suruh bersyukur. Diorang tu yang patut bersyukur sebab dilantik, amanah tu patut dilaksanakan. Diorang tu bekerja dibayar atas duit aku bayar kalau makan KFC,Pizza Hut dan lain-lain. Lanchow la kalau cakap itu duit kerajaan, it's TAX PAYERS' MONEY! So, sendiri mau ingatlah. Negara apa?

Sunday, June 26, 2011

For Whatever


Say you'll stay forever
you were so wonderful
forever for whatever.

I move closer
i stare with desire
your eyes glimpse are searching for me
you were so beautiful
you're so wonderful
delightful colourful
when you smile
your smile makes me cry
my heart whispers i don't know why
why you stay here
in my room

Say you'll stay forever
you were so wonderful
forever for whatever
say you'll stay together with me baby
forever for whatever with me baby..

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, June 25, 2011

Gelap

Malam gelap,
Kelam tidak bercahaya,
Biar serona atau sebayang,
Apa pun tak kelihatan di mata,
Tangan teraba-raba,
Mata dibuka seluasnya,
Segala deria nak diguna,
Tapi kalau dalam gelap,
Apa lagi yang berguna?

Kala terang,
Kita nampak lantai,
Nampak kerusi meja,
Nampak burung dan unggas semua,
Nampak alam terbentang luasnya,
Nampak tumbuhan semua merata,
Nampak segala yang ada depan mata,
Semuanya membantu,
Biarpun ada yang membisu,
Tapi bila malam datang,
Dan gelap mula bertandang?

Begitulah azali manusia,
Kala tenang semua dipinta,
Apa yang nampak semua dicapai,
Apa yang mahu semua tertunai,
Ketika masih terang segalanya ada,
Ketika masih terang semuanya ada,
Bila datang gelap,
Yang diberi tak nampak lagi,
Yang dimiliki tak kenal lagi,
Yang dipuji diberi maki,
Yang dahulu ada kini gelap,
Nikmat dulu dah terlungkup,
Bukan tiada tapi terbuta oleh dunia,
Walaupun sebenarnya ada depan mata,
Terlindung dek hijab gelap.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, June 17, 2011

Untuk abah...

Aku berusaha selama ini,
Belajar segala erti hidup,
Penat jerih ranjau hidup,
Setiap langkah aku niatkan,
Setiap kata aku harapkan,
Tidak satu pun aku terlintas,
Yang aku buat untuk abah.

Aku belajar ke menara gading,
Menuntut ilmu untuk masa depan,
Melepasi segala ujian,
Mengharungi segala cubaan,
Hingga tercapai apa dihajat,
Namun tidak satu aku buat untuk abah.

Aku bekerja di bermacam tempat,
Bertahun aku mencari rezeki,
Merata tempat sudah aku pergi,
Dari utara negara hingga ke JB,
Siang malam aku tak pernah kira,
Hingga akhirnya aku mengalah,
Hingga akhirnya aku pulang,
Tapi tidak satu pun aku buat untuk abah.

Aku tahu dan sedar,
Bila langit dah runtuh depan mata,
Bila Tuhan dah balas segala,
Bila satu per satu silap aku terpapar,
Bila segala salah aku tersedar,
Baru aku tahu dan sedar,
Abah tak pernah lupa,
Abah tak pernah leka,
Abah tak pernah abai,
Setiap sembilan zuriatnya termasuk aku.

Selama ini aku lupa,
Selama ini aku leka,
Arus dunia terlalu berat bagiku,
Hingga ada masa aku rasa tiada apa,
Hingga ada masa aku rasa sendiri,
Tapi sebenarnya abah selalu ada,
Jadi biarlah kali ini,
Segala usahaku,
Segala kejayaanku,
Semuanya dariku,
Hanya untuk abah...
Untuk abah...

-selamat hari bapa : Tn. Hj. Abdul Halim bin Hj. Ahmad. -
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, May 16, 2011

Apa guna?



Lately aku terasa something fishy going on somewhere. It's not that I'm suspecting someone but I can sense something was totally out of the normal path. Aku ni ada buat salah ke? Mungkin jugak. Aku ni ada tersalah cakap ke? Pun mungkin jugak. Aku ada tersilap buat kerja ke? Pun jugak mungkin ada. Tapi kenapa teguran tu tak sampai? Aku bukan budak kecik yang tak hiraukan benda sekeliling apa yang berlaku. I'm almost 27, yo! Yela, almost la sebab still counting on days walaupun hanya beberapa hari je lagi kan. But the reality is that aku tahu ada yang tak kena, aku boleh perasan dan boleh nampak. Aku tak serabun itu nak tutup mata dengan sekeliling.
Apesal aku terasa macam ni? Ok, pada awal waktu dulu mungkin banyak yang dicurahkan kepada aku, banyak yang dikongsi, banyak yang boleh dicerita. Tapi sekarang ni jauh sekali. Aku sedar memang ada orang yang lain pun cuma aku tak faham kenapa mesti aku dipinggirkan terus, kalau tak dipinggirkan kenapa aku rasa macam tu? Nak kate touching lebih ke ikut sukalah, tapi itu realitinya. Aku tahu peranan aku tak besar mana, tapi sekecil-kecil peranan tu tetap ada memainkan wataknya untuk menghidupkan jalan cerita. Aku sedar ada beberapa ketika yang aku agak lalai sikit, ada terleka dan ambil mudah sebahagian benda, tapi itu tak bermakna aku mesti dianjakkan ke tepi. Yelah, aku tak mengharap sangat pun untuk duduk di kedudukan ni sampai bila-bila tapi sebelum aku takda ni aku harapkan sangat aku tak jana pandangan negatif kat tempat ni.


Betul, aku tak perlukan perhatian lebih-lebih, cuma aku nakkan aku dipandang ada fungsi macam yang lain. Allahuakbar, kalau setakat nak buat benda mudah tu tak perlu pun nak suruh dan tunggu orang tertentu. Apa guna aku? Memang aku banyak buat hal lain tapi tak bermakna aku terleka terus, tak bermakna aku langsung tak boleh nak buat satu benda. Takkanlah hal contohnya macam nak call orang pasal nak bagitau benda mudah pun aku tak boleh buat. Apa aku ni dah takda guna lagi ke? Kalau rasa aku ni lack of focus on something or rasa aku ni totally out of focus, please enlighten me, silalah tegur. Tapi sampai ke hari ini aku tunggu teguran tu tak jugak sampai-sampai, jadi anggapan aku hanya 2; samada aku ni tak hilang fokus dan okey, ataupun dah malas nak tegur dan buat tak tahu. Tapi aku ni tak sebodoh itu untuk tak sedar apa yang terjadi, jadi tak perlu nak mengelak pun.


Dari sekolah aku dah ada email, kemudian advance kepada yahoo messenger, MSN, friendster, myspace, tagged, twitter, facebook, blog dan sebagainya. Aku jugak aktif dalam beberapa online forum dan boleh dikatakan hampir 70% pengetahuan am aku dapat dari aplikasi internet. Jadi tak hairanlah kalau tengok aku selalu online, tweet, update itu ini walau pakai henfon. Dan tak tipulah aku katakan 70% daripada sale aku datang daripada online forum and advertisements. So, what's the big deal when I can bring some cash through things that I'm used to. Well, aku tak kisah sangat pun sebab kalau setakat bawak masuk deal yang sekecil tu, mana orang nak pandang pun, nak ambik kisah hal komisen ke apa.

Sebenarnya aku rasa kurang selesa bila hal macam ni jadi. Aku dipersalahkan sebab asyik online, asyik pegang phone. Aku dipersalahkan sebab aku lebih banyak buat camtu daripada melipat baju. Come on, gimme something more challenging. Kerja aku jalan walaupun aku buat hal lain, that's the most important thing to do. Tapi biasalah orang nak tengok lebih daripada itu, bukan setakat getting the job done alone. Sadly I don't have any controller which people can use to direct me to do anything and everything. Aku punya akal sendiri yang mungkin satu silap aku ialah belajar terlalu cepat yang mana aku terlalu dahagakan ilmu baru walhal orang mengharapkan aku bersabar. Takpalah, I do what I have to do, and I'll try to grab whatever opportunity that come in front of me. I have a bigger mission to accomplish and I have to do it fast! Sebab tu tak boleh nak tunggu lama buang masa.

Sunday, May 8, 2011

Song For Mama - Boyz 2 Men

A Song For Mama - Boyz 2 Men


You taught me everything
Everything you've given me
I'll always keep it inside
You're the driving force in my life, yeah

There isn't anything
Or anyone that I could be
And it just wouldn't feel right
If I didn't have you by my side

You were there for me to love and care for me
When skies were gray
Whenever I was down
You were always there to comfort me

And no one else can be
What you have been to me you will always be
You will always be the girl
In my life for all times

Mama, Mama you know I love you
Mama, Mama you're the queen of my heart
Your love is like tears from the stars
Mama I just want you to know lovin' you is like food to my soul
Yes it is, yes it is, oh, yes it is, yes it is, yes it is oh

You're always there for me
Have always been around for me even when I was bad
You showed me right from my wrong
Yes you did

And you took up for me
When everyone was downin' me
You always did understand
You gave me strength to go on

There was so many times
Looking back when I was so afraid
And then you come to me and say to me
I can face anything

And no one else can do
What you have done for me
You'll always be, you will always be
The girl in my life, ooh oh

Mama, Mama you know I love you
Mama, Mama you're the queen of my heart
Your love is like tears from the stars
Mama I just want you to know lovin' you is like food to my soul

Never gonna go a day without you
Fills me up just thinkin' about you
I'll never go a day
Without my mama

Mama, Mama you know I love you
Mama, Mama you're the queen of my heart
Your love is like tears from the stars
Mama I just want you to know lovin' you is like food to my soul

Lovin' you is like food to my soul, oh yeah
You are the food to my soul, yes you are

Pn. Norlia binti Hj. Abdul Rahman
My Supermom.
Happy Mother's Day
Do you have one?

Thursday, May 5, 2011

Kalau aku tak bercakap

Kalau aku tak bercakap
Bukan bermakna aku terus setuju
Bukan bermakna aku ikut cakap kamu
Bukan bermakna aku geleng tak tahu
Bukan bermakna aku ikut setiap satu.

Kalau aku tak bercakap
Bukan bermakna aku boleh diarah-arah
Bukan bermakna aku mahu disuruh-suruh
Bukan bermakna aku terima setiap perintah
Bukan bermakna aku lurus seperti bendul.

Kalau aku tak bercakap
Janganlah cuba ambil kesempatan
Jangan cuba buat ikut dan
Jangan anggap semua aku simpan
Dan jangan sampai aku mula bercakap.

Thursday, April 21, 2011

Bruno Mars - Grenade



Bruno Mars - Grenade
=================
Easy come, easy go, that's just how you live
Oh, take, take, take it all but you never give
Should've known you was trouble from the first kiss
Had your eyes wide open, why were they open?

Gave you all I had and you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love is all I ever asked
'Cause what you don't understand is

I'd catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya
I'd jump in front of a train for ya
You know I'd do anything for ya

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

No, no, no, no

Black, black, black and blue, beat me 'til I'm numb
Tell the devil I said, hey, when you get back to where you're from
Mad women, bad women, that's just what you are, yeah
You'll smile in my face then rip the brakes out my car


Gave you all I had and you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, yes, you did
To give me all your love is all I ever asked
'Cause what you don't understand is

I'd catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya
I'd jump in front of a train for ya
You know I'd do anything for ya

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for ya, baby
But you won't do the same

If my body was on fire
Ooh, you'd watch me burn down in flames
You said you loved me, you're a liar
'Cause you never, ever, ever did, baby

But darling, I'd still catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya
I'd jump in front of a train for ya
You know I'd do anything for ya

I would go through all this pain
Take a bullet straight through my brain
Yes, I would die for you, baby
But you won't do the same

No, you won't do the same
You wouldn't do the same
Ooh, you never do the same
No, no, no, no

Monday, April 18, 2011

Disagree - Crumbs


Disagree - Crumbs
=============

Big world
Says he wants to see the light for once,
Well maybe if you try

It's so sad
Babe don't look so sad
I've got it wrong today

And if she doesn't go your way
Look up to blue skies and say hey
It's ok it's ok

Big world
Says he wants to see the light for once,
Well maybe if you try

It's so sad
Babe don't look so sad
I've got it wrong today
Wrong today

And if she doesn't go your way
Look up to blue skies and say hey
It's ok it's ok

Big world
Says he wants to see the light for once,
Well maybe if you try

It's so sad
Babe don't look so sad
I've got it wrong today

Says he wants to see the light for once,
Well maybe if you try

It's so sad
Babe don't look so sad
I've got it wrong today

Sunday, April 17, 2011

Everclear - I Will Buy You A New Life


Everclear - I will buy you a new life.

Here is the money that I owe you
Yes so you can pay the bills
I will give you more when I get paid again
I hate those people who love to tell you
Money is the root of all that kills
They have never been poor
They have never had the joy of a welfare Christmas

Yea
Oh I know we will never look back
Yea, ah

You say you wake up cryin'
Yes and you don't know why
You get up an' you go lay down
Inside my baby's room
Yea I guess I'm doin' okay
I moved in with the strangest guy
Can you believe he actually thinks
That I am really alive?

I will buy you a garden
Where your flowers can bloom
I will buy you a new car
Perfect shiny and new
I will buy you that big house
Way up in the west hills
I will buy you a new life
Yes I will

Yes I know all about that other guy
The handsome man with athletic thighs
I know all about the times before
With that obsessive little rich boy
They might make you think you're happy
Yea maybe for a minute or two
They can't make you laugh
No they can't make you feel the way that I do

I will buy you a garden
Where your flowers can bloom
I will buy you a new car
Perfect shiny and new
I will buy you that big house
Way up in the west hills
I will buy you a new life
Yea I will buy you a new life

Ohh, yea
Oo, I know we can never look back
Yea, no
Oh, will you please let me stay in the night?
Will you please let me stay in the night?
No one will ever know
Yea, yea

Oo, I will buy you a garden
Where your flowers can bloom
I will buy you a new car
Perfect shiny and new
I will buy you that big house
Way up in the west hills
I will buy you a new life

Oh yea,I will buy you a garden
Where your flowers can bloom
I will buy you a new car
Perfect shiny and new
I will buy you that big house
Way up in the west hills
I will buy you a new life
Yea

I will buy you a new life
I will buy you a new life
I will buy you a new life
I will buy you a new life
I will buy you a new life
I will buy you a new life

Wednesday, March 23, 2011

Matchbox 20 - If you're gone


Matchbox 20 - If you're gone

I think I've already lost you
I think you're already gone
I think I'm finally scared now
You think I'm weak - but I think you're wrong
I think you're already leaving
Feels like your hand is on the door
I thought this place was an empire
But now I'm relaxed - I can't be sure

I think you're so mean - I think we should try
I think I could need - this in my life
I think I'm just scared - I think too much
I know this is wrong it's a problem I'm dealing

If you're gone - maybe it's time to go home
There's an awful lot of breathing room
But I can hardly move
If you're gone - baby you need to come home
Cuz there's a little bit of something me
In everything in you

I bet you're hard to get over
I bet the room just won't shine
I bet my hands I can stay here
I bet you need - more than you mind

I think you're so mean - I think we should try
I think I could need - this in my life
I think I'm just scared - that I know too much
I can't relate and that's a problem I'm feeling

If you're gone - maybe it's time to go home
There's an awful lot of breathing room
But I can hardly move
If you're gone - baby you need to come home
Cuz there's a little bit of something me
In everything in you

I think you're so mean - I think we should try
I think I could need - this in my life
I think I'm just scared - do I talk too much
I know this is wrong it's a problem I'm dealing

If you're gone - maybe it's time to go home
There's an awful lot of breathing room
But I can hardly move
If you're gone - baby you need to come home
Cuz there's a little bit of something me
In everything in you 

Tuesday, March 22, 2011

Thanks ma..you're the best!


ni sms mama tadi..sebak kejap..


Thanks, ma. You' re the best..even sometimes I feel u like the beast. LOL

Friday, March 18, 2011

What Are Words - Chris Medina

First time I heard about Chris Medina was a few months ago, I read about him on some blogs and people keep talking about him, how his love towards his girlfriend, and his strong will to go through American Idols. Ok, now I believe on Unconditional Love, and True Love. So, now he came out with a superb song. Enjoy, guys.


Anywhere you are, I am near 
Anywhere you go, I'll be there 
Anytime you whisper my name, you'll see 
How every single promise I keep 
Cuz what kind of guy would I be 
If I was to leave when you need me most 
What are words 
If you really don't mean them 
When you say them 
What are words 
If they're only for good times 
Then they don't 
When it's love 
Yeah, you say them out loud 
Those words, They never go away 
They live on, even when we're gone 
And I know an angel was sent just for me 
And I know I'm meant to be where I am 
And I'm gonna be 
Standing right beside her tonight 
And I'm gonna be by your side 
I would never leave when she needs me most
What are words
If you really don't mean them
When you say them
What are words
If they're only for good times
Then they don't
When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone
Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
And I'm gonna be here forever more
Every single promise I keep
Cuz what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most
I'm forever keeping my angel close

..::this is the true touching story::..

Monday, March 7, 2011

Arus deras

Derap langkahmu,
Manis tuturmu,
Senyum pahitmu,
Jenaka ilhammu,
Jerit pekikmu,
Sumpah seranahmu,
Pujian darimu,
Kini semakin hilang,
Dibawa arus deras sungai kehidupan.

Damailah kau di sana,
Tenanglah kau bersama-Nya,
Sampaikan salamku kepada Yang Maha Esa,
Dan kepada para malaikat yang terus setia,
Juga para nabi dan rasul junjungan mulia,
Mungkin akan kujumpa bila tiba masanya.

Arus deras itu terus bergerak,
Menolak segala duka dan nestapa,
Menghanyutkan semua kisah dan cerita,
Yang tinggal cuma kenangan bersama.

tribute to: Allahyarham Tn. Hj. Ahmad bin Maaji. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Tuesday, March 1, 2011

Konsortium bas yang basikal!

Petang tadi merupakan kali yang keberapa pun aku tak pasti yang aku naik bas balik ke Ipoh. Dulu mase kecik penah la jugak aku naik bas dari Ipoh-KL dengan opah, dengan mama, aku pun dah lupa. Bila dah besar pun adelah jugak rasenye sekali dua naik bas balik Ipoh. Naik tren pun penah jugak tapi dah lupa, memori daun rambutan hilang di tengah jalan, dah berzaman kot. Naik flight tu banyak kali la dulu, even ade sekali mase raye aku balik naik flight dari KLIA ke Ipoh sebab kereta tak muat nak sumbat kami bersembilan beradik dan mase tu banglong takde lesen lagi, abah pulak kene keje malam tu. Aku ingat sebab mase gerak dari KLIA takde masalah tapi bila sampai Ipoh dah heavy rain, mase nak landing tu plane tu bump sekali kat landing strip lepas tu climb balik, bile nak try second time pilot tak confident so kena patah balik KLIA, rehat dulu 30 minit baru terbang balik. First time camtu, itu pasal la aku ingat.

Tadi aku amik bas tu dari Bukit Jalil. Aku gerak tadi dari Ampang sampai Bukit Jalil, pastu menapak nak pegi kat bas. Mase tu aku ade beli wadey (sedap bai kuih cap tamil ni), sambil dengar ipod aku gerak la dalam keadaan hujan dah berhenti. Sepanjang jalan dari stesen LRT Bukit Jalil tu semua orang dok bising, ada yang cakap Penang, yang cakap Butterworth, yang kata Kedah, yang sebut Sungai Petani. Aku buat tak paham je sampai la kat sorang brader ni bila aku sebut 'Ipoh' die terus bawak aku kat kaunter tiket, pastu serahkan aku kat sorang kakak gemok. Sumpah, beb! Kakak tu memang gemok! Ni bukan mengumpat tapi ni realiti, takkan la aku nak tipu pulak.

Kakak gemok yang aku tak tahu namenye tu cakap "kejap lagi bas masuk, nanti akak tunjuk kat mane", katenye sambil tunjuk kat tepi jalan. Yang ade mase tu aku tengok ade Rajinikanth dengan heroinnye, dengar-dengar die cakap nak pegi Parit buntar, pastu ade sorang perempuan cina nak pegi Penang, dua orang laki yang muke macam pelakon drama yang biase jadi kaki pukul, rasenye diorang nak pegi Kulim. Aku dah pelik sebab panjang betul perjalanan bas ni, dah macam bas loncat je. Tak lame lepas tu ade sorang kakak pakai tudung suruh kitorang pegi naik bas bertajuk "Super Nice". Memang nice la kan sebab aku mase tu tengah panas, dapat bas double decker tu memang cantek la. Aku dah planning nak lelap sampai Medan Gopeng.

Naik je bas tu aku rase heaven gile mase dapat aircond die. Memang sedap la kan. Pastu aku tengok kerusi pulak, mantap la jugak sebab tempat aku kerusi single, takde orang duduk sebelah, besar pulak tu. Bagi aku macam ok la jugak walaupun aku rase seat bas Suasana Idaman Seremban-KL tu ade yang lagi mantap dari ni. Redah je la, bende dah bayar. Aku dapat seat yang memang untuk single jadi takde masalah sangat la. Pelakon tamil tadi, perempuan cina tu, dengan pelakon kaki pukul tu semua pun ada dalam bas yang sama. Aku buat tak tahu je la walaupun aku terfikir kalau aku terlelap terus nanti buatnye sampai ke Parit Buntar ke, Kulim ke, Penang ke, masak la aku. Untuk tenangkan perasaan aku pun sms la kat siapa yang berkenaan walaupun kecewa je sebab takde reply. Dan disebabkan frust takde reply, takde orang nak berborak dengan aku time aku nak bercakap, lalu aku pun terlelap. Dan aku perasan bas dah bergerak.

Lena aku terjaga bile aku perasan bas tu berhenti. Aku tengok jam baru pukul 6 petang, tadi gerak dari Bukit Jalil rasenye dalam pukul 5 petang camtu walaupun tiket aku cakap pukul 4.30 pm. Takkan laju sangat bas ni sampai Ipoh. Bile tengok luar, ade bas kat sebelah, pastu ade sorang brader kurus berwajah penyamun datang check tiket sambil tunjuk bas sebelah. Barisan pelakon-pelakon tadi semuanya aku tengok bangun sambil angkat beg dalam terpinga-pinga. Sampai kat aku brader tu cakap, 'Ipoh naik bas sebelah'. Demm! Wadehel la pulak ni?! Aku sambil tertanya-tanya pun angkat beg dan turun bas, naik bas sebelah. Sialan betol, dah la bas buruk, seat pun buruk, bau pun semacam, driver pun muke pecah rumah. Aku carik seat aku. Ade sorang brader gemok botak dengan perut tak bersalahnye buat bodoh je bile aku tunjuk seat tu. Malas nak bising, aku pun duduk la seat belakang seat tu. Dalam hati aku masih lagi menyumpah-nyumpah syarikat bas ni. Tiba-tiba masuk sorang awek bertudung ala-ala Yuna, berbaju pink sambil menjinjing beg dan mencarik seat. Die berhenti sebelah aku, sambil tengok nombor seat dan buat muke tak puas hati lalu bercakap, 'that's my seat'. Amboi, skipping pulak minah ni, dah la buat muke, nak skipping pulak lagi. Aku angkat beg, duduk seat belakang sekali. Tambah lagi sumpahan dalam hati aku, kali ni kat minah tu pulak. Muke die agaknye tak boleh nak senyum kot, terlebih suntik botox gamaknye. Tapi kalau suntik botox, apesal die boleh buat dahi kerut mase cakap dengan aku tadi?

Hati aku memang panas je dalam bas tu. Jam dah pukul 6 lebih, time tu bas baru nak gerak. Disebabkan aku duduk belakang seat Yuna wannabe tu maka aku dapat dengar die cakap dalam telefon dengan tah sape, boleh cakap melayu rupenye budak ni. Dengar perbualan ala-ala rungutan pasal bas. Ade sorang mamat duduk sebelah aku sambil tersengih, die kate seat die pun kene amik kat orang, aku cakap seat aku ade orang botak duduk. Pastu agaknye die tengok aku macam malas nak layan je so die pun blah pegi seat lain. Dalam hati aku ni panas je dengan sume tu, aku sms untuk tenangkan perasaan. Konon sms nak dapatkan simpati tapi nak kene gelak pun ade. Hmmmm..dah la pagi kene main dengan mahkamah bodoh tu, petang kene pulak camni, bile mengadu pun buat sedih je. Dalam pade mengenang nasib hari ni tu, aku terlelap jugak dalam bas tu. Tau-tau je dah sampai tol Simpang Pulai. Elok sangat la tu.

Aku sumpah la syarikat bas tu, ape name die pun aku tak tahu. Lepas ni jangan harap aku nak naik bas tu lagi. Sanggup la aku menapak je dari KL ke Ipoh ni daripade naik bas tu dengan hati yang sakit. Suke suki je nak suruh pindah-pindah bas. Lepas ni nak kumpul duit, beli kereta je senang. Lantak la bayar minyak dengan tol ke ape yang penting puas hati aku. Kalau naik ETS pun ok tapi macam susahkan orang lain sebab kena pick up aku kat tren plak nanti. Ahhh..biarlah, kumpul duit beli kereta je senang. Riki-riki harga Mazda Lantis sudah. Kereta murah je, tak mampu nak beli mahal-mahal. Janji boleh gerak lancar. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, February 28, 2011

Babysitter.

Di masa sekarang ni menggunakan khidmat pengasuh untuk bayi dan kanak-kanak merupakan suatu perkara yang normal dalam kehidupan sebuah keluarga. Ini terutamanya kepada mereka yang baru lagi menimang cahaya mata dan masih lagi terikat dengan kerjaya. Skema gile ayat aku kan? HAHA! Bagi aku penggunaan pengasuh ni, terutama yang buat kat rumah, mungkin ada efektif jugak sebab ibu bapak pun nak kerja, jadi kebiasaannya yang menjaga ni orang yang dah biasa jaga budak, makcik-makcik, opah-opah yang masih sihat dan kuat walaupun tak minum milo, dan lain-lain lagi. Dulu masa kecik pun mama pernah jugak ambik orang gaji, tolong jaga aku kat rumah masa mama dengan abah pegi keje. Tapi itu mungkin bukan pengalaman yang indah kot bagi kami sekeluarga, mane taknye dengar cerite sampai makan karpet la aku, tak caye tanye mama. HAHAHA! Maksud makan karpet tu bukan kene hempuk dengan karpet ke ape tapi makan betol-betol makan sebab kene tinggal berkunci dalam rumah, kakak tu entah pegi bergonjeng dengan jantan die kot. Aku rase karpet tu ade lebihan melamine atau asid borik la, itu pasal bile dah besar ni aku jadi tak betul sikit. Huhu.


Tapi jangan terlalu pandang serong dengan pengasuh, ada yang baik jugak. Ye lah, dalam setandan pisang tu takkanlah semuanya busuk, mesti ada yang terselamat jugak. Macam Kak Ratna dengan family pak mat tu, bertahun aku tengok ok je. Errr, pengasuh dengan orang gaji kire boleh same tak? Hahaha. Ok, fokus kat pengasuh. Sebenarnye semenjak aku sekolah menengah dan ada minda remaja, kalau sebut pengasuh bayi ni aku akan berfikiran sampai ke Belanda sikit. Mungkin sebab pengaruh media terlalu banyak kot, mungkin la aku cakap, mungkin. Even sampai sekarang ni pun cabang fikiran tu masih ade cuma sebab aku dah nampak ruang lingkup yang lebih besar jadi kurang sikitlah pemikiran belanda tu.



Kalau babysitter macam ni memang aku sanggup la menjadi bayi kembali, memang terus jadi baik je. Huhuhu. Ok, bagi aku baby sitter is good. Mungkin ada yang bising sebab kononnya parent tak pandai jaga anak la bagai tapi kalau diserahkan sekejap kat orang yang ok, kan pandai namenye tu. Even anak buah aku pun hantar pegi nursery, elok je berkawan dengan orang, elok je belajar, elok je perkembangan minda die tu, even baru setahun lebih dah pandai la nak solat. Ye, nursery dengan personal nanny tu lain, memang betul tapi konsepnye same. Personal nanny ni kadangkala susah nak diramal sebab kalau rasa dia nak cuti, dia kasi inform last minute, dah kite nak cakap ape? Kalau nursery tu lain la, nak tak nak memang jage jugak sebab mesti ade yang back up untuk jage. Tapi konsep keduanya tetap sama, menjaga budak, bunyi aje lebat pengasuh bagai, itu bahase nak kelentong makcik Felda, kalau bahase kampungnye tukang jage budak. So, macam mana nak pilih pengasuh sebenarnya untuk mengelakkan dari terjadi perkara yang emergency macam cuti sakit perut, cuti nenek nak naik pelamin, cuti tokwan nak naik buaian, kucing nak bersunat, ayam nak khatam, selipar nak bertunang, dan sebagainye. Ni aku dah rembat siap-siap dari Purnama.fm mengenai cara nak pilih pengasuh.



Tip pemilihan pengasuh:


1. Pilih daripada rujukan rakan / jiran / keluarga supaya rasa lebih yakin.
2. Cari daripada mereka yang sudah berpengalaman dalam penjagaan anak.
3. Double check rujukan sebelum ambil bekerja.
4. Sentiasa melakukan pengawasan tentang cara asuhan.




Itu aje tips yang die bagi, aku pun pelik apehal la sikit sangat si Indon ni bagi tips. Serupa macam tak bagi je. Tu semua saja nak penuhkan blog la tu. Heheh. Ok, bagi aku la, tips tambahan bagi cara pemilihan tu adalah mungkin peribadi pengasuh tu, permasalahan dalaman die ke, tu semua kena ambil kira. Ini bukan main-main sebab untuk jaga budak ni kena enjoy, emosi kena rileks kalau tak nanti lain macam jadi. Itu nasib baik jage budak, aku yang pernah jage atuk mase kat hospital dulu lagi banyak karenah, lagi banyak kena bersabar. Tapi apa-apa pun, diharapkan agar sesiapa pun menjaga anak-anak tu, doanya ialah semoga perkembangan minda anak tu berkembang dengan sempurna. Itu je tujuan besarnya.




Hmm...kalau aku ade anak, dan bini aku pilih baby sitter macam yang atas ni, rasenye anak aku dah boleh panggil mak je la kat die. hahahaha. Cik adik jangan marah, gurau-gurau saja, tak boleh gurau pegi surau. Huhu~

Tuesday, February 22, 2011

Extreme - More than words


EXTREME : MORE THAN WORDS

Saying "I love you"
Is not the words I want to hear from you
It's not that I want you
Not to say, but if you only knew how easy
It would be to show me how you feel

More than words
Is all you have to do to make it real
Then you wouldn't have to say that you love me
'Cause I'd already know

What would you do if my heart was torn in two?
More than words to show you feel
That your love for me is real
What would you say if I took those words away?
Then you couldn't make things new
Just by saying "I love you"

More than words

Now that I've tried to talk to you
And make you understand
All you have to do is close your eyes
And just reach out your hands
And touch me
Hold me close, don't ever let me go
More than words
Is all I ever needed you to show
Then you wouldn't have to say that you love me
'Cause I'd already know

What would you do if my heart was torn in two?
More than words to show you feel
That your love for me is real
What would you say if I took those words away?
Then you couldn't make things new
just by saying "I love you"

More than words
More than words

Monday, January 10, 2011

ABBA - Winner Takes It All

ABBA - Winner Takes It All
(now back to the old school)


I don't wanna talk
About things we've gone through
Though it's hurting me
Now it's history
I've played all my cards
And that's what you've done too
Nothing more to say
No more ace to play

The winner takes it all
The loser's standing small
Beside the victory
That's her destiny

I was in your arms
Thinking I belonged there
I figured it made sense
Building me a fence
Building me a home
Thinking I'd be strong there
But I was a fool
Playing by the rules

The gods may throw a dice
Their minds as cold as ice
And someone way down here
Loses someone dear
The winner takes it all
The loser has to fall
It's simple and it's plain
Why should I complain

But tell me does she kiss
Like I used to kiss you
Does it feel the same
When she calls your name
Somewhere deep inside
You must know I miss you
But what can I say
Rules must be obeyed

The judges will decide
The likes of me abide
Spectators of the show
Always staying low
The game is on again
A lover or a friend
A big thing or a small
The winner takes it all

I don't wanna talk
cause it makes me feel sad
And I understand
You've come to shake my hand
I apologize
If it makes you feel bad
Seeing me so tense
No self-confidence
But you see
The winner takes it all
The winner takes it all 

Friday, January 7, 2011

Buat Kawan-kawan-kawan...


Dari kecil sampai dewasa kita takkan pernah berhenti berkawan dan berkenalan dengan kawan-kawan yang baru. Bermula dari kanak-kanak kita akan berkawan dengan jiran tetangga dan saudara-mara yang sebaya, kemudian beranjak kepada kawan-kawan di sekolah, seterusnya kawan-kawan sekolej dan seuniversiti, dan kawan-kawan sepejabat, dan juga kawan-kawan yang kita kenal secara tidak langsung samada dari kawan kepada kawan ataupun daripada bantuan perhubungan atas talian dalam jaringan sosial seperti Friendster, MySpace, Facebook, Twitter, blog dan sebagainya. Kita tidak akan pernah sunyi dengan kawan dan berkawan.


Dalam berkawan kita akan berjumpa dengan pelbagai jenis orang. Ada kawan yang setia sepanjang masa, ada kawan yang setia bila memerlukan, ada kawan yang sedia sentiasa, ada kawan yang sedia menikam bila kita berpaling muka, ada kawan yang sentiasa ada setiap masa, ada kawan yang hanya ada bila ditimpa masalah, ada kawan yang rajin memberi nasihat, ada kawan yang rajin meminta nasihat, dan pelbagai jenis kawan lagi. Sungguh aku tak nafikan yang perkataan kawan tu sebenarnya sinonim dengan gambaran ceria, bahagia, penuh gelak ketawa, riang ria dan sebagainya. Tetapi aku juga sedar dan tahu bahawa bukan semua perkara itu indah seperti yang dibayangkan. Alhamdulillah setakat ini semua yang aku kenal masih lagi dalam mood untuk aku berbuat baik walaupun ada sebahagian kecil yang perangai macam tahi kambing. Biasalah dalam kehidupan, ada yang depan pandang-pandang tapi belakang belati ditikam. Ada juga yang depan senyum-senyum, belakang tipu sini sana. Bagi aku itu semua adalah perkara normal dalam kehidupan, kalau semuanya indah macamana nak belajar erti sebenar kehidupan, kan?




Bagi aku, tiada diskriminasi terhadap kawan-kawan. Aku bukan tak sedar akan adanya mereka-mereka yang hanya menumpang bila senang, adanya mereka-mereka yang cuma mencari bila ditimpa masalah, adanya mereka-mereka yang cemburu dengan keadaan dan menabur fitnah kepada yang lain. Aku nampak terang dan jelas cumanya tak perlu rasanya untuk aku membalas semua kerana aku tetap berpegang teguh dengan fahaman bahawa Allah itu Maha Adil. Rasanya bukan hak aku untuk membalas perbuatan orang, biar Dia yang lebih berkuasa untuk meneruskan kehendak-Nya. Mungkin ada silap aku di sini sana, mungkin juga ada salahku di mana mana, mungkin juga ini kifarah buatku untuk memperbetulkan diri supaya lebih selesa di masa hadapan. Segala adalah ketentuan dari-Nya, tak perlu untuk aku memberatkan fikiran dengan persoalan yang tiada kesudahan.



Dulu pernah ada orang yang bertanya, 'Eh, ko kawan dengan die ke? Ko tak tahu ke dia tu *tuuutt *tuuuutt *tuuutt'. Bagi aku, kawan tetap kawan walau semacam mana buruk sekalipun kelakuan dia. Memang ada yang kata kalau berkawan dengan penjual minyak wangi, kita pun akan dapat wanginya, tapi kalau penjual minyak wangi tu kentut bukan kita dapat bau kentut dia sekali, kan? Aku juga pernah rasa macamana aku terima bebanan atas perbuatan kawan aku sehinggakan ayat rejection untuk itu sudah lali masuk ke dalam telinga aku. 'Sorry, I can't be your friend because you are a friend of that person who once hurt me,'. Kelakar tetapi logik dan realitinya memang ada terjadi. Sumpah la penipu kalau aku katakan aku tak rasa sakit hati dengan kejadian tu tetapi aku tetap tak memburukkan walau sekuman sekalipun kawan aku tu, he's still a friend of mine, yo! Lagipun tak ada untung untuk aku burukkan orang lain, dapat dosa kering lagi ada. Jadi terpulang kepada kematangan diri untuk terima atau tidak suatu situasi tu. Bagi aku perkara macam tu memang kena ambil masa sedikit, dan esok lusa pun tak tahu apa keputusan tapi dealing with that kind of situation really test your ability to make a decision. Bukan mudah tetapi tak susah, tahan je la dengan perjalanan masa.


Hari ini bukan Friendship Day. Tapi aku tahu setiap hari yang aku lalui, setiap hari yang kita semua lalui, kita akan sentiasa ada kawan, which makes everyday is a friendship day. Aku mengaku banyak masalah aku diselesaikan dengan bantuan rakan-rakan berbanding ahli keluarga, tetapi itu bukanlah bermaksud aku meletakkan keluarga jauh di belakang kawan-kawan, Friends are friends, family is a must. Cuma mungkin situasi aku yang agak pendiam dalam keluarga berbanding rakan-rakan yang buatkan keadaan itu berlaku. Jadi buat semua kawan-kawan, samada kita kenal dari sekolah rendah, sekolah menengah, zaman universiti, rakan kerja, kawan badminton, kawan futsal, penghuni rumah sewa, teman seangkatan REDS, kawan dalam Friendster membawa ke Facebook, kawan kepada kawan, kawan kepada ex-girlfriends (Imma playya~), girlfiends-to-be (LOL), dan sesiapapun walaupun kita cuma pernah bertemu di KTM Komuter dan bersembang barang 10 minit, terima kasih aku ucapkan. Walau apa pun yang jadi, KITA TETAP KAWAN LA!


Berkawan biar beribu,
Berkasih hanya satu,
Kalau rasa tergugat dengan aku,
Tak perlulah nak backstab sebegitu.
heheheheh~

Thursday, January 6, 2011

Gay ok kepala hotak!


Baru-baru ini aku ada menonton sebuah satu video mengenai seorang hamba Allah, yang mengaku Melayu, berbahasa Melayu, beragama Islam, dengan bangganya mengaku sebagai GAY! Mula-mula menonton tu aku rasa macam, 'budak ni masuk air kot ni, lain macam pembawakan dia ni'. Gila sengal apa budak ni mengaku gay? Ape ke jadahnye woi! Hal ni bukannya tersangkut kepada gay sahaja (which is kebiasaannya merujuk kepada lelaki-lelaki yg meminati sesama jenis), tetapi ruang lingkupnya adalah sinonim dengan perkataan Homoseksual, iaitu pengamalan mencintai sesama jenis sehingga terjadinya perhubungan seksual. Tidak aku nafikan bahawa sebenarnya di luar sana ada berjuta orang yang menyokong ideologi ini, malah berjuta-juta lagi dengan bangga mengamalkannya. Kalau di negara luar, pengaruh homoseksual ini sangat kuat sehinggakan ada negara yang membenarkan perkahwinan sesama jantina, ahli kongres turut melaungkan slogan 'Gay is Okay', artis-artis popular dengan bangga menyatakan status homoseksual mereka, dan bermacam-macam lagi. Aku tidak hairan kalau perkara sebegini tidak dibendung maka suatu hari nanti Malaysia, yang diwar-warkan sebagai sebuah negara Islam (kononnya), akan mengamalkan prinsip yang sama sepertimana negara-negara di luar sana. Nak ke?


Permasalahan homoseksual ni sebenarnya bukan setakat pada segi sosial sahaja tapi berkait rapat dengan persoalan agama. Kebanyakan dari kita pasti dah tahu mengenai kisah Kaum Nabi Luth yang mana diketahui sebagai kaum yang mengamalkan homoseksual dalam kehidupan mereka. Diberitakan juga bagaimana bumi diterbalikkan lantaran keengganan mereka mendengar kata-kata Nabi Luth a.s. Dalam kumpulan tersebut juga terdapatnya isteri kepada Nabi Luth a.s yang turut sama ditenggelami oleh bumi Allah kerana ingkar dengan perintah Allah. Segala kisah ini ada terdapat di dalam kitab Al-Quran dan dapat kita bayangkan betapa Allah sangat murka dengan perbuatan itu. Namun dunia sekarang sudah berubah, manusia kini redha dengan perkara yang dimurkai oleh-Nya. Malah ada yang sanggup berbantah-bantah terhadap larangan hubungan sesama jantina, dan yang memberi sokongan pun bukan kecil anak sehingga ada yang berpangkat VVIP. Tak percaya? Pendedahan dibuat oleh rakan blogger di SINI.


Seksualiti Merdeka merupakan sebuah pertubuhan yang menyokong perhubungan seumpama ini. Mereka yang menaungi pertubuhan ini juga bukan kecil anak, bang. Jadi adalah tidak hairan bagi kita untuk terus bertanya kenapa golongan seperti ini tidak boleh diambil tindakan lanjut. Malahan sehingga Jakim sendiri pun membisu dan memberikan alasan tiada kuasa untuk menahan golongan sebegini (KP Jakim: Kami tiada kuasa bertindak keatas lelaki mengaku Gay). Aku sendiri berasa hairan kerana golongan Syiah bukan main lagi ditangkap ditahan tetapi golongan songsang sebegini dipandang sebelah mata, ibarat tiada apa yang tergugat oleh mereka. Mungkin ramai yang berasa mereka ini tidak menggugat sesiapa, tetapi persoalannya adalah bagaimana dengan generasi masa depan? Encik-Encik, Tuan-Tuan, Puan-Puan, dan semua pembaca, apa rasa anda sekiranya anak anda terpengaruh dengan golongan ini dan mengamalkan sepertimana yang diamalkan oleh Kaum Nabi Luth dahulu? Bukan aku nak membezakan Syiah dengan golongan ini, aku ada membaca kisah Syiah, apa terjadi di Karbala, bagaimana yang terjadi, apa amalan mereka, dan pelbagai lagi mengenai puak ini, tetapi persoalannya sekarang bagaimana dengan golongan homoseksual? Mereka ini bukan tidak boleh diubah, bukan tidak boleh dibentuk semula, tetapi sekiranya ada pertubuhan, walau sekecil mana pun pertubuhan, yang menyokong perbuatan mereka secara tidak langsung mereka akan terus hanyut dengan amalan songsang itu.


Sepanjang hidup aku, tak pernah sekalipun aku mengakui mereka-mereka itu sebagai jantina yang berlainan dari kurniaan Allah. Sumpah, aku memang benci dengan mereka yang berperlakuan sebegitu. Aku tak pernah pun panggil mereka dengan nama samaran mereka tapi dengan nama sebenar, yang Razif tetap Razif, yang Faizal tetap Faizal, yang Firdaus tetap Firdaus, yang Taib tetap Taib (tidak ada kena mengena dengan sesiapa). Aku tidak mahu menggalakkan mereka dengan menyokong pegangan mereka yang sebegitu, kalau dapat saham Nur-raka nanti sia-sia amalan. Bagi aku, yang perempuan tetap perempuan, yang lelaki tetap lelaki. Nasihat aku buat mereka yang banyak bergelumang dengan maksiat, masuk gear jalan ke depan jangan gostan! Bukan aku menggalakkan perhubungan bebas lelaki dan wanita, yang haram tetap haram, tetapi jangan melampau sampai melangkaui batas tabii lumrah manusia.


1.Hukuman bagi homoseksual lelaki (gay)

Dari Ibn Abbas r.a berkata telah bersabda Rasulullah SAW: "Sesiapa sahaja yang kamu temui sedang melakukan perbuatan kaum Lut (homoseksual), bunuhlah peliwat dan orang yang diliwat." (Hadis riwayat Ahmad).

2.Hukuman bagi homoseksual wanita (lesbian)

Hukum terhadap lesbian pula berbeza dengan gay yang dikaitkan dengan liwat. Lesbian atau dalam bahasa Arab dipanggil musahaqah. Hukuman yang dikenakan ke atas mereka ini dinamakan takzir. Hukuman takzir ini terpulang kepada pemerintah sesebuah negara untuk menentukan jenis hukuman yang akan diberikan. Hukuman takzir ini samada penjara, sebatan (jumlah sebatan tidak melebihi jumlah sebatan hudud), buang daerah dan lain-lain lagi.