Monday, November 22, 2010

Kecoh di Penang..eee mengaku melayu!

INI CERITA DARI PULAU PINANG..


INI BAHAGIAN 2...


LAWAK GILE BAI..CERITA SENARIO BOLEH BUNGKUS, CERITA ADAM SANDLER BOLEH KENA TAPAU, CERITA SCARY MOVIE BOLEH KENA AYAM..
Cik Ghani ni tak sedar yang TT sebenarnya bersikap sarcasm, atau menyindir tapi dia ni masih lagi berdegar-degar bercerita. Dia ni tak sedar yang banner yang dibawak oleh BUKAN PENYOKONG HINDRAF tu sebenarnya bertulis:
KAMI MAHUKAN KEAMANAN! 

Tapi apa yang sebenarnya berlaku ialah sebaliknya. Diorang datang dengan berlagak samseng, tolak sana tolak sini, dan dengan megah melaungkan 'HIDUP ISA!'. Ini ISA mana hidup, anney. Awak mau datangkan keamanan, adakah dengan membawa kekerasan? Otak letak mana, anney? Kenapa yang datang sama tu semua eee saja, anney? Pemuda Pekembar Penang semua eee ka, anney? Wadehel. Ade hati pulak nak jadi KM Penang. Bhahahaha!

Di sini ada senarai bekas tahanan (bukan keseluruhan, ada yang tertinggal) ----> KLIK


"Mengikut ISA, sesiapa pun boleh ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang dijangkakan mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama tempoh dua tahun jika diluluskan oleh Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, dan sekaligus membolehkan penahanan terus tanpa perbicaraan."

Kesimpulan yang kau boleh buat ialah dengan adanya ISA, segala jenis mahkamah dalam Malaysia ni tak ada gunanya. Apa gunanya kamar perbicaraan kalau yang ditahan terus disumbat tanpa bicara? Apa gunanya tuan hakim kalau kelulusan penahanan datangnya dari Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri? Apa gunanya sistem perundangan kalau wujudnya terma penahanan terus tanpa perbicaraan?


2 comments:

Anonymous said...

diorg ni kena baca buku Dua Wajah, baru tau ISA tu camano.

eito said...

teringat kisah rais yatim yg dpt phd lepas tulis tesis menentang ISA, tapi bila balik msia die pulak pegi mnyokong ISA..